Publicacions que han comptat amb la participació conjunta dels membres de l’equip CF2H.
ELS PROGRAMES DE FORMACIÓ I INSERCIÓ I LES ADMINISTRACIONS LOCALS
L’informe respon a un encàrrec de la Fundació Jaume Bofill. Fa un repàs de la trajectòria dels actuals Programes de Formació i Inserció (PFI) des dels Programes de Garantia Social de la LOGSE al present, passant pels Programes de Qualificació Professional Inicial de la LOE per, a continuació, fer una anàlisi aprofundida de la situació actual dels PFI. Aquesta és la base imprescindible per arribar a l’objectiu central de l’informe, que no és altre que la formulació de propostes que garanteixin una sortida formativa -i professionalitzadora- estructural al jovent que no aconsegueix el Graduat d’Educació Secundària.
EL PAPER DE LES ADMINISTRACIONS LOCALS EN LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES D’INTERVENCIÓ EN L’ABANDONAMENT ESCOLAR PREMATUR
Elaborat en el marc del conveni entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Jaume Bofill, l’estudi constata fenòmens com que la distribució de l’AEP pels municipis de la Província de Barcelona no té una correlació amb la taxa general d’atur de cada un d’ells, que no hi ha correlació entre la taxa d’AEP per municipi a Catalunya i la seva taxa d’immigració o que, en canvi, l’AEP de cada municipi presenta una correlació directa amb l’atur jove registrat en cada un d’ells i amb la seva taxa de pobresa.
Es verifica, també, que la manca d’informació, la manca de coordinació institucional, el model de finançament i el sistema d’obtenció del finançament i el sistema competencial són les principals dificultats que tenen els Ajuntaments per desplegar polítiques contra l’AEP. L’estudi formula un conjunt de propostes de millora basades en el fet que, atès que l’AEP es pot produir en moments diferents en funció de cada municipi, les mesures per lluitar-hi haurien de ser també diferents.
OPORTUNITATS PER A LA TRANSFORMACIÓ REAL DEL SISTEMA EDUCATIU MITJANÇANT ELS FONS M.R.R
Aquest Informe, encarregat per a la Fundació Scientia, està enfocat a l’assoliment de tres objectius:
- Formular una proposta d’incorporació de tecnologies als centres educatius (Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat) en el marc de l’execució del Programa de Cooperació Territorial per a la Digitalització del Sistema Educatiu acordat entre el Ministeri d’Educació i Formació Professional i les administracions educatives de les comunitats autònomes.
- Detectar els obstacles de la implantació d’Aules Digitals i Aules Tecnològiques als centres educatius i proposar mesures per a la seva superació.
- I, sobretot, identificar les mesures necessàries per aconseguir que la introducció a gran escala de tecnologies al sistema educatiu es converteixi en un impuls a la innovació del procés d’aprenentatge a l’aula.
LA CRISI DE LA DEMANDA D’FP A L’INICI DEL CURS 2021-2022
L’informe, elaborat per a la Fundació Jaume Bofill, descriu i interpreta la crisi de la preinscripció i matrícula als cicles formatius d’FP l’estiu de 2021, que va tenir una certa presència en els mitjans de comunicació. Es revisen amb detall els fets ocorreguts i les mesures aplicades des de l’administració pública i s’aporten claus per a la interpretació del fenomen: des dels factors que van estimular la demanda de formació fins a la incidència d’alguns dèficits estructurals que ha anat acumulant l’FP. També es reflexiona sobre la relació entre l’oferta formativa, la demanda de formació i la demanda d’ocupació.
En funció d’aquesta anàlisi es formulen un seguit de propostes d’actuació. La principal se centra en la disponibilitat d’espais i equipaments, que es considera el principal obstacle per a una expansió de l’oferta d’FP. Les inversions -construcció o habilitació d’espais i compra d’equipaments- porten una dècada d’endarreriment. Són urgents partides específiques en cadascun d’aquests dos apartats que permetin fer créixer l’oferta quantitativament i qualitativament.
FORMACIÓ PROFESSIONAL: ESCENARIS DESPRÉS DE LA PANDÈMIA
Estudi de la Fundació Jaume Bofill realitzat per encàrrec de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’estudi analitza els efectes de la pandèmia per a la Formació Professional, considerant prioritàriament 5 grans factors de canvi que afecten de manera important l’evolució de la societat actual: el canvi econòmic (encara derivat de la crisi del 2008 i dels seus efectes), el canvi climàtic (lligat a les iniciatives de l’economia verda); el canvi demogràfic (relacionat amb l’envelliment de la població autòctona i els grans moviments de persones derivats de la immigració), el canvi tecnològic (provinent, essencialment, dels processos de digitalització, robotització i aplicació de la Intel·ligència Artificial) i el canvi sanitari, derivat de la pandèmia i que ha provocat canvis en el comportament de les persones i en l’organització de les empreses, a part de tots els efectes que ha tingut sobre el camp de la salut, la recerca i la globalització.
L’estudi presentava tres escenaris post pandèmia -un escenari continuista, un escenari adaptatiu i un escenari transformador- i formulava propostes per a orientar el capteniment de les autoritats polítiques i administratives, de l’empresariat i dels agents socials, cap a l’escenari transformador.
COMPETÈNCIES TRANSVERSALS EN SITUACIONS DE MOBILITAT
El projecte KEYMOB -finançat pel programa Erasmus+ i desenvolupat entre 2019 i 2021- tenia com a objectiu desenvolupar la cooperació entre centres de formació, empreses i governs regionals i municipals per desenvolupar eines curriculars i els acords logístics i organitzatius necessaris per al desenvolupament de competències transversals per part dels aprenents en un context de mobilitat internacional.
El projecte va involucrar diferents països que han aportat punts de vista diferents de centres de formació, autoritats regionals i locals, empreses, experts i organitzacions europees dedicades a la promoció de la formació professional.
L’associació del projecte estava formada pels membres següents:
- Cambra de Comerç de Barcelona, organització líder del projecte
- El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
- El centre d’FP Kaufmännische Schule 1 de Stuttgart (Baden-Württemberg, Alemanya).
- El centre municipal de formació professional de Chomutov, República Txeca.
- Equips d’experts de la Fundació Catalunya-Europa i NOTUS (Catalunya)
- L’Associació Europea d’Autoritats Locals i Regionals per a l’Aprenentatge Permanent (AISBL-EARLALL) i la Fondation des régions Européennes pour la recherche en éducation et en formation (FREREF).
Incloem la primera part de l’informe final del projecte, redactada per Francesc Colomé, participant en el projecte per la Fundació Catalunya-Europa, Oriol Homs (que hi participava per NOTUS), Josep Francí i Xavier Farriols, que hi van participar per designació de la Cambra de Comerç de Barcelona.