Millora la percepció social de la FP

És ben conegut l’efecte devastador que la Llei General d’Educació de 1970 va tenir al prestigi social de la Formació Professional (FP). En síntesi, va confinar l’FP de primer grau als que, als 14 anys, no aconseguien superar l’EGB i no podien treballar fins a complir els 16. Les dues dècades en què la FP de primer grau va estar vigent van contribuir molt poderosament a una percepció social de la FP com una opció per als menys capacitats, per a les persones conflictives i, en resum, com una opció poc desitjable. Vint anys donen per això i més.

El 1990, la LOGSE va començar a revertir aquesta percepció, si bé va mantenir algunes ombres com la mala solució donada als que no obtenien el Graduat d’Educació Secundària (els Programes de Garantia Social). Durant els primers anys de la seva implantació i, més acusadament, durant la primera dècada del segle actual, va ser recurrent la recerca de mesures per revertir aquesta percepció social negativa en relació amb la FP. Entre els qui s’interessaven per l’FP hi va haver multitud de debats sobre això. No van escassejar les posicions que consideraven que la clau residia en campanyes publicitàries de tota mena, en simples campanyes d’informació i, fins i tot, en la promoció de sèries televisives -en aquells moments no existien xarxes socials ni plataformes de streaming- on els protagonistes “bons” fossin persones graduades en FP.

Segur que allò que s’ha fet en aquest sentit ha servit per promocionar la FP. Però, objectivament, res no promociona més una opció educativa que els seus propis èxits. I tot i ser evident que la FP té marge de millora, no ho és menys que ha crescut quantitativament i qualitativament des de començaments de segle, donant peu a una quantitat ingent de bones experiències formatives i d’inserció professional. La potència “expansiva” que tenen aquestes experiències és a la millora de la percepció social de la FP el que la FP de primer grau va significar per al seu desprestigi.

Aquesta evolució positiva es reflecteix amb claredat a l’estudi, presentat fa poc a Madrid, sobre la Percepció de la joventut sobre la Formació Professional a Espanya, realitzat per Sanmartín, Kuric, Gómez i Consultoria i4d! per al Centre Reina Sofia de Fad Joventut. Una de les conclusions més destacables de l’estudi és que

“la valoración general de los estudios de FP por parte de la juventud en la actualidad tiende a ser positiva. Un 59% de los y las jóvenes tienen muy buena valoración de la FP, frente a sólo un 10,4% que la valoran de forma negativa. Atendiendo a los principales factores que les hacen valorar positivamente la FP, observamos que casi 7 de cada 10 jóvenes perciben la FP como una formación completa y de calidad (68,5%) y que es ideal para especializarse (67,3%) o aprender un oficio de forma rápida y eficaz (64,5%)”.

És una bona notícia, sense pal·liatius. Els qui intentem treballar per millorar l’FP coneixem el tros que encara ens separa d’una FP òptima per a persones i empreses. Però també hem de ser capaços de valorar com es mereixen aquelles informacions que ens fan veure que una part d’aquest camí -que cadascú valori la seva magnitud com més li plagui- ja s’ha transitat. Val la pena comprovar-ho en el resum executiu de l’estudi de Fad Joventut que adjuntem a continuació: