Opina FP Blog,Opinió CF2H La Formació Professional es promociona en el nou Govern

La Formació Professional es promociona en el nou Govern



Tal com anunciàvem en la nostra darrera comunicació del passat mes de juliol tornem a emprendre la publicació dels nostres articles adreçats a la comunitat d’agents de la Formació Professional catalana. I ho fem amb una novetat important: la conselleria responsable de l’administració educativa del govern Illa inclou l’FP en la seva denominació. Per primera vegada en la successió de governs des de l’establiment de la Generalitat contemporània (tampoc anteriorment) l’FP apareix esmentada específicament: Departament d’Educació i Formació Professional. No és un canvi menor, sinó que comporta incrementar la seva dimensió tant organitzativa com política en l’organigrama, funcions i accions (i esperem, també dels recursos) en el nou departament.

Ens felicitem per aquesta decisió. Creiem que representa un reconeixement del govern a la importància creixent que l’FP està adquirint en la nostra societat. A l’augment constant de les persones, joves i adultes, que cursen ensenyaments tècnics i professionals. Fet que es confirma curs rere curs en el nombre d’inscrits en els Cicles Formatius. També per la demanda en progressió constant de graduats en FP per part de les empreses i al seu creixement entre la població activa i ocupada que conforma l’actual mercat de treball a Catalunya.

Aquest reconeixement situa la FP en la primera línia de les accions de govern, a l’adquirir rang titular en les seves conselleries, amb denominació pròpia al mateix nivell que Unió Europea i Acció Exterior, Economia i Finances, Empresa i Treball, Drets Socials i Inclusió, Interior i Seguretat Pública, etc.

Lluny, molt lluny en el temps però també en les prioritats, queden els anys en els que l’FP va desaparèixer fins i tot de l’organigrama del llavors Departament d’Ensenyament. Ens referim al període comprès entre juliol de 1987 i gener del 2001, anys en els quals l’FP no disposava de cap Direcció General específica. Paradoxal i clamorós, més si es té en compte que en aquells anys es va aprovar la LOGSE (1990) i es va desplegar la nova FP dels Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior que substituïen la vella FP dels anys 70 del segle passat ( FP I i FP II, que recordaran els més veterans que varen treballar en aquells cursos). Doncs tot i els importants i transcendentals canvis ocorreguts en aquell període els aleshores responsables de l’Educació a Catalunya no varen considerar de prou interès atorgar a la FP una dimensió pròpia en els successius organigrames d’aquells anys.

La nova conselleria està encara pendent d’aprovar el decret de reestructuració que desplegui la nova Secretaria de Formació Professional, els seus objectius, funcions i unitats que la composin. Esperem que aquest decret sigui aprovat el més aviat possible i que els seus responsables puguin posar-se a treballar immediatament. Feina no els hi en falta ni en faltarà.

El creixement de la demanda de FP en la nostra societat genera nous reptes i problemes que cal resoldre de manera urgent. De forma immediata l’adjudicació de places, però també cal abordar sense demora l’abandonament o la manca de graduació entre un nombre massa elevat de l’alumnat dels Cicles Formatius de Grau Mitjà, corregir l’excessiva concentració de matriculats en unes poques famílies professionals i especialitats, i en conseqüència, millorar l’orientació escolar i professional. Cal, també, avançar de manera decidida en el desplegament de l’FP dual, i en la cooperació entre els centres de formació i les empreses, millorar l’oferta de FP en aquelles comarques o municipis que encara pateixen dèficits en l’actualitat i valorar i establir un sistema de beques que permeti l’accés als ensenyaments professionals d’aquelles persones que en tenen dificultat, ja sigui per manca de recursos econòmics o per motiu de residència.

No pretenem presentar des d’aquestes ratlles una plataforma exhaustiva dels necessaris elements a millorar en la FP catalana. Els que aquí esmentem només en són alguns i potser altres siguin de major transcendència a hores d’ara. Volem, això sí, reiterar la nostra enhorabona a la nova denominació del Departament i felicitar a totes les persones de l’equip encarregat de donar contingut a les polítiques de FP en la nova etapa.

Xavier Farriols, Francesc Colomé, Josep Francí i Oriol Homs