Estudi del CEDEFOP sobre l’impacte de la IA

Igual que va passar a la darrera dècada del segle passat amb la irrupció d’Internet, els anys 20 d’aquest segle s’estan caracteritzant pel creixement de l’impacte social i econòmic de la intel·ligència artificial (IA) i el debat subsegüent que aquest fenomen genera. Pel que fa a l’entorn que envolta la Formació Professional (FP), el debat se centra en la remodelació que la IA comportarà al mercat de treball, el contingut de les feines i les habilitats necessàries per al seu desenvolupament.

Com en tots els debats en què s’entremesclen la prospectiva a llarg termini, i l’impacte en el present, el soroll supera amb escreix les constatacions objectives i les previsions fetes amb rigor. Per cridar l’atenció, res millor que una bona alarma, per infundada que pugui resultar. En qualsevol cas, hores d’ara gairebé ningú posa en dubte que la IA significarà un salt qualitatiu a les economies, els mercats de treball i la societat i transformarà sectors d’activitat, ocupacions i habilitats necessàries per a l’ocupació. El que caldrà anar perfilant és la dimensió d’aquest impacte.

És per això que qualsevol estudi que contribueixi amb dades i amb rigor a aquest debat és una aportació que cal destacar. És el que fem amb l’enquesta que el Cedefop va dur a terme el 2024 a partir de mostres representatives de la força laboral adulta als països europeus. L’estudi se centra en l’ús i l’impacte de la IA als llocs de treball i, complementàriament, examina fins a quin punt els treballadors europeus poden ajudar els treballadors a mitigar les bretxes d’habilitats a IA.

Com a resultats més destacats, citant la seva pròpia presentació, l’enquesta mostra que més d’una quarta part de la força laboral adulta europea ja està experimentant amb l’ús de la IA a la feina. Atès que 6 de cada 10 empleats són susceptibles a alguna forma de transformació de tasques relacionades amb la IA, és obvi que la millora, la recapacitació i la inversió en alfabetització a IA seran impulsors crucials d’una revolució de la IA centrada en l’ésser humà que pot impulsar la competitivitat europea.

Val la pena llegir amb deteniment el contingut, els resultats i les conclusions de l’estudi. Podeu fer-ho a través de l’enllaç següent: