Opina FP Informació Orientar els talents cap el futur

Orientar els talents cap el futur



Tal com ja vam avançar des d’aquest blog, el SOC i FREREF van organitzar els passats 15 i 16 de maig unes jornades de treball sobre l’acompanyament de diferents públics a l’actual mercat de treball, caracteritzat per una creixent acceleració dels canvis en les distintes professions. Fem una ullada a les aportacions que s’hi van fer.  

En la primera jornada, el SOC acollí en la seva seu a un conjunt de responsables i experts europeus per a participar en la presentació i debat  de diferents experiències. Amb la voluntat de facilitar el debat es van agrupar les diferents presentacions en dos àmbits corresponents a dos grups amb clares especificitats en el seu accés al treball: les dones i els joves.

Zulima Cuadros, de Manpower group Espanya, va obrir el torn d’intervencions corresponents a les dones presentant el programa “Repensar la informàtica” adreçat a dones i joves , amb un apartat específic per a dones vulnerables, que s’orienta a ajudar-les a assolir l’autonomia personal gràcies a la treball i als serveis d’infància. Sobre el conjunt de participants en el programa general el 63% són dones. Aquest programa permet ajustar les 5 prioritats de l’entitat que són: l’ocupació durable, la capacitat d’aprenentatge i desenvolupament, la diversitat i la inclusió, la salut i el benestar i el compromís social.   

Júlia Ramos, responsable de polítiques actives del SOC va presentar dues entitats col·laboradores que treballen l’accés i la promoció de la dona en el mercat de treball. Sandra Merlús, de la Fundació SURT, va exposar la seva experiència de d’orientació i acompanyament amb dones de diferents edats i condicions però enfrontades amb problemes similars . Destacà la contradicció que representa per a moltes dones la combinar maternitat i treball i  la necessitat de considerar la inserció laboral no sols com un element de les polítiques d’ocupació sinó també les polítiques de protecció social, de serveis públics i de salut. Per la seva part Teresa Gómez, de la Fundació Gentis, va presentar el programa de suport a les dones rurals a Catalunya. El programa s’adreça a les dones sense feina, de municipis menors de 5.000 habitants, que necessiten una qualificació  millorant les seves competències informàtiques i ecològiques i promoure la seva capacitat d’emprenedoria.

Les experiències catalanes foren contrastades amb projectes d’altres països. Mathias Fiorre, de MEDEF Auvèrnia- Rhônes- Alpes, porta a terme un projecte per la inclusió de les dones en la indústria. En particular amb les dones mil·lennials (nascudes entre 1985 i 1995), a partir d’una eina d’auto-avaluació en línia i afavorir les oportunitats de col·laboració en xarxa. La Fondation pour l’éducation, Bèlgica Comunitat francesa, fou representada per Emma Ortmann amb el projecte STEAMule, que cerca la deconstrucció dels estereotips professionals de caràcter de gènere i les activitats corresponents en diferents etapes educatives, en especial en l’ensenyament primari i el treball de sensibilització amb les famílies.

Christophe Sadok, de l’Agence pour la formation des adultes -AFPA– de França, parlà sobre la promoció de la diversitat de gèneres en el lloc de treball, a partir de l’observació de les dificultats especifiques de les dones en la formació i el treball: serveis d’educació pre-escolar, mobilitat, habitatge, conciliació d ella vida laboral i familiar,  i la recerca de soluciones adaptades a les condicions particulars de les beneficiàries. Maria del Mar Socias, de la Fundació Universitat Empresa de la Illes Balears -FUEIB- i responsable del seu servei d’orientació, donà les xifres de dones universitàries (58%), diplomades (66%) i amb experiència de mobilitat formativa (76%) de la UIB. Per contra només el 42% han participar en activitats extra-universitàries en empreses i un nombre encara menor aconsegueix un contracte de treball. Per combatre aquest dèficit s’ha creat el programa UNIVERGEM que anima a l’ocupabilitat de les dones i a fomentar la seva iniciativa empresarial, a establir xarxes de diplomades i a incentivar el compromís de les empreses en la paritat.

El segon bloc d’experiències es va consagrar a la millora de l’ocupabilitat dels joves en les noves formes de treball. La Directora General de FP del Departament d’Educació, Mercè Chacon, obrí el torn amb la presentació dels resultats de l’estudi “Inserció laboral dels Ensenyaments Professionals 2.023”. Els resultats ja foren comentats en aquest blog en el seu moment .

Oriol Homs I Josep Francí, del col·lectiu CF2H, han exposat els principals dèficits del jovent català en l’accés al mercat de treball en comparació amb la major part d’estats de la U.E.: elevada taxa d’atur, emancipació tardana, dificultat en estabilitzar-se en el mercat de treball. Dèficits que es donen en un context de transició digital i crisi demogràfica i amb la paradoxa d’afectar també a molts joves altament qualificats. Resultat, joves adults ben educats, però amb un nivell de vida modest i allunyat de les seves expectatives en funció de la seva qualificació. Per aquest motiu proposen incentivar l’alternança formació/treball i invertir més en formació contínua i en aprenentatge al  llarg de la vida. La iniciativa europea  “Garantia Juvenil per l’Ocupació” planteja que tot jove ha d’accedir a un contracte de treball en els 4 mesos immediats a la seva graduació. Les administracions, en col·laboració amb les empreses, podrien organitzar formacions més especialitzades adequades a les necessitats territorials d’ocupació.

Eva Expósito, cap del servei d’orientació del SOC, va presentar el programa  de suport a l’ocupació del joves de 16 a 29 anys. El nou programa d’oportunitats, que treballa en xarxa s’adreça als joves desqualificats a partir d’una formació en ambients “no acadèmics”. S’adreça també a joves nouvinguts amb  l’itinerari específic “Primera oportunitat”, que inclou competències lingüístiques, aprenentatge de competències transversals, coneixement de l’entorn laboral, l’acollida i l’orientació.

Ona Palada representant de France Travail (antic Pôle Emploi) d’Auvèrnia-Rhône-Alpes, va centrar la seva experiència en el treball amb les persones que viuen canvis significatius en la seva vida professional, per motius socials, tecnològics o ecològics. Les “Missions locales” adreçades al jovent amb gran precarietat intervé no sols en l’àmbit de l’ocupació sinó també en salut, mobilitat, habitatge per tal d’oferir un acompanyament integral. També va mencionar programes fets en col·laboració amb entitats esportives per facilitar la integració sòcio-laboral a partir de l’esport.

Marina Mingozzi i Lucia Del Siervo, de la Regió Emília-Romanya, van exposar les accions del programa “Joves Generacions” que posa en contacte els representants polítics amb els joves en diferents ciutats de la regió. El “Forum Youz”, fet en línia o presencial, porta a terme un debat participatiu del jovent sobre un tema determinat. Les conclusions, critiques i  prioritats s’envien al Consell Regional. La darrera edició  tracto sobre les necessitats pròpies de les zones de muntanya i la del 2024 sobre la Intel·ligència artificial.   

La quantitat i densitat de les experiències presentades va limitar fortament el temps disponible per al debat col·lectiu. Cal destacar també que l’organització va facilitar el contacte i diàleg entre els assistents a la jornada.

La segona jornada va complementar el programa amb dues visites d’estudi, complementàries en cert sentit. En primer lloc el complex empresarial D Factory- Barcelona, centre d’empreses de l’àmbit digital: robòtica, intel·ligència artificial, ciber-seguretat, impressió 3D, sensòrica i fotònica. Els participants van poder assistir a una demostració d’una d’aquestes empreses, Innovae, que proposa la simulació de situacions de treball per aprenents de difícil realització en realitat. També van conèixer el nou cotxe “e-Miles”, de l’empresa Malena Engineering, que es condueix amb un “joystick” i funciona amb un sistema totalment electrònic.  

La darrera activitat fou la visita a l’Institut dels Aliments, centre públic d’FP situat a l’interior de Mercabarna que imparteix les especialitats dels oficis alimentaris en estreta col·laboració amb les instal·lacions i empreses del complex de Mercabarna.