Opina FP Blog,Opinió CF2H Els centres, la clau del sistema d’FP

Els centres, la clau del sistema d’FP



La llei orgànica d’FP ha obert una nova etapa del sistema de FP per tal d’adaptar-lo als importants reptes que suposen les transformacions socials, econòmiques i tecnològiques en curs. Integrar els diferents subsistemes separats fins ara, flexibilitzar l’oferta formativa i adaptar-la a les noves necessitats de les empreses, orientar tot el sistema cap a la formació al llarg de la vida, generalitzar la formació dual, són mesures que impactaran de ple en la vida i el funcionament dels centres de formació professional.

En aquesta nova etapa, els centres constituiran el terreny pràctic en el que hauran de materialitzar-se totes aquestes propostes i és allà on es mesuraran els problemes, els encerts i els errors de les decisions sobre l’aplicació dels postulats de la llei. 

La mateixa llei configura uns centres que hauran de tendir cap a un model integral que incorpori, a més de la funció formativa inicial i continuada, la seva implicació en projectes d’innovació, de recerca aplicada, d’emprenedoria, amb una dimensió internacional, i els serveis d’orientació professional i l’acreditació de competències.

A més indica una sèrie de vies per a dur-ho a terme. Proposa promoure els centres especialitzats en formació professional que puguin impartir tota la nova gama d’ofertes formatives, amb noves metodologies actives d’aprenentatge i que ho facin de forma col·laborativa a través de xarxes de centres, coordinades amb els actors del territori i les empreses.

Amb aquesta finalitat proposa l’assignació de recursos humans i materials addicionals per a incentivar l’acceleració de les transformacions que suposen totes aquestes propostes. Finalment assenyala la necessitat de construir una cultura estreta de col·laboració amb el teixit empresarial i econòmic.

Tot plegat suposa un canvi profund de la realitat del dia a dia de la majoria de centres i hauria de comportar un recolzament important als centres que ja fa temps havien iniciat vies d’experimentació en aquestes direccions. Aquests centres pioners poden jugar un paper clau com a líders de xarxes d’excel·lència que transfereixin les experiències viscudes i ajudin els altres centres en el seu procés de transformació.

Però siguem clars: totes aquestes transformacions no seran possibles sense una planificació detallada dels processos de canvi, que posi a disposició dels centres els recursos humans i materials i d’assessorament i acompanyament necessaris.

En primer lloc, caldrà diferenciar els centres d’FP -convertits en Centres Integrats d’FP- dels instituts amb oferta d’ESO i Batxillerat i això suposa tota una nova planificació territorial de l’oferta formativa que requerirà en molts casos la remodelació estructural dels edificis i de l’organització dels centres. Aquest fet pot ser una gran oportunitat per a dissenyar els centres de futur que requereixen noves concepcions sobre l’organització dels espais formatius, i per tant preveure les partides pressupostàries adequades.

En segon lloc, caldrà formar els equips docents i els equips directius dels centres perquè afrontin els canvis amb garanties d’èxit. En la nova etapa els centres hauran de guanyar en autonomia i en volum. La ampliació de les funcions dels centres requerirà noves especialitzacions dels seus equips i la incorporació de noves figures professionals.

Això significa major complexitat que requerirà superar resistències, dotar-los de més recursos i capacitat de gestió i sobretot ajudar-los a re-formular les didàctiques i el seu paper formatiu.

En tercer lloc, ajudar els centres a liderar la relació amb les empreses i el seu entorn territorial. Relacionar-se de forma coordinada amb les empreses del seu territori, amb les organitzacions empresarials i professionals, amb els agents socials, amb els ajuntaments i les altres administracions presents en el territori, amb les entitats socials i culturals de l’entorn, exigeix enfortir la capacitat relacional dels centres actuals i establir canals de comunicació fluïts i estables.

Avui ja hi ha un nucli avançat de centres que tenen un experiència molt valuosa en aquests processos de canvi. El repte és l’extensió del canvi a la majoria de centres. Deixar fer i aprendre dels avançats, ajudar els que estan en procés i empènyer els que van més lents requereix una relació diferent entre els diferents serveis de l’administració educativa i els centres. Cal passar de la uniformitat a estratègies personalitzades per a cada un d’ells.

Cal tenir en compte que tots aquests canvis estan succeint en un marc de transformacions que també afecten les expectatives dels joves i la seva cultura vers el treball. Els centres hauran d’estar a l’alçada de les ambicions professionalitzadores de les noves generacions i de les seves famílies.

Molta feina per fer, que requerirà la col·laboració, l’esforç i el treball en una mateixa direcció per part de tots els actors de l’ecosistema formatiu per mobilitzar recursos, voluntats i mentalitats.

Oriol Homs, Francesc Colomé, Xavier Farriols i Josep Francí