Les innovacions tecnològiques estan generant noves formes d’organització del treball i transformacions permanents en el mon de les professions i en el mercat de treball. Apareixen així nous reptes i oportunitats per accedir al treball i desenvolupar trajectòries professionals en condicions noves o fins ara poc generalitzades. Orientar el talents i acompanyar la transformació de les professions esdevé avui dia una tasca imprescindible per a les administracions públiques. També per al conjunt d’actors que intervenen en els àmbits de la formació, l’orientació i l’ocupació.
Amb aquest títol, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Departament d’Educació, en col·laboració amb FREREF (Fòrum de Regions Europees per a la Recerca, l’Educació i la Formació) organitzen el proper 15 de maig una jornada de treball, debat i reflexió entre professionals de la formació i l’ocupació. El tema general es focalitza sobre dos col·lectius amb característiques específiques en relació al mercat de treball: les dones i els joves.
La sessió del matí està programada per a presentar i debatre a partir d’experiències i bones pràctiques d’orientació i acompanyament de les dones vers l’ocupació i la inserció laboral. El debat sobre aquests temes es farà a partir de les intervencions de representants de la Generalitat – SOC i Dpt. d’Educació- que presentaran les darreres accions portades a terme a Catalunya en aquest àmbit. Les experiències catalanes podran ser contrastades amb les d’altres agents europeus tals com el MEDEF Auvergne-Rhône-Alpes (Mouvement des Entreprises de France, una de les principals organitzacions patronals franceses), la Fondation pour l’Enseignement, de Bèlgica (en concret de la Federació Wallonie-Bruxelles), l’AFPA (Agence pour la Formation Professionnelle des Adultes) de França, i la FUEIB (Fundació Universitat-Empreses de les Illes Balears).
La sessió de la tarda tractarà sobre “Joventut i ocupabilitat: les noves formes de treball són més favorables per als joves d’avui?”. En aquesta sessió es comptarà amb la presentació de les experiències més innovadores realitzades per l’administració catalana. Concretament per la Direcció General de Formació Professional del Dpt. D’Educació i el Servei d’Acompanyament i Orientació del SOC. El col·lectiu de reflexió i recerca CF2H complementarà les aportacions catalanes sobre el tema. Els debat serà enriquit amb les aportacions de la Regió Emilia-Romagna i la Fondation Travail de la Région Auvergne- Rhône-Alpes, les quals presentaran les seves darreres línies d’actuació i activitats relacionades amb els joves i el mercat de treball.
En conjunt es tracta d’una jornada que permetrà als assistents actualitzar el seu coneixement sobre les polítiques més recents sobre orientació, acompanyament, ocupabilitat i accés al mercat de treball de les dones i els joves a Catalunya.
El ventall i la diversitat dels ponents participants inclou una variada tipologia d’actors – administracions públiques responsables de la formació i/o l’ocupació del seu territori, organitzacions empresarials, fundacions i entitats privades, universitats, etc.- que permet contemplar les perspectives, pràctiques, resultats i valoracions obtingudes des de la situació particular de cada actor.
La varietat d’experiències també es troba en l’origen territorial dels ponents. Les taules de debat compten amb una àmplia representació de territoris , tals com Emilia-Romagna, Auvergne-Rhône-Alpes, Valònia- Brussel.les i les Illes Balears. Aquesta diversitat afavoreix una visió dels processos d’innovació i de les iniciatives més recents que es porten a terme en l’actualitat a bona part de l’Europa Occidental.
La jornada de debat es complementa el dia següent amb la visita i presentació del centre DFactory, concebut com a “hub” per la creació d’un sistema que impulsi la promoció i desenvolupament de la indústria 4.0. Posteriorment els assistents es traslladaran a l’Institut dels Aliments, centre públic de formació professional ubicat a Mercabarna i especialitzat en els oficis i professions del sector alimentari.
En conjunt, les activitats previstes durant aquests dos dies suposaran una excel·lent oportunitat per debatre col·lectivament sobre les polítiques més recents de formació, orientació i accés al mercat de treball. De ben segur que aquesta doble vessant, funcional i territorial, facilitarà enriquir les perspectives tant dels participants com dels assistents.
Xavier Farriols, Francesc Colomé, Josep Francí i Oriol Homs