Un any més, el Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar ha estat l’escenari de la presentació de l’Informe d’inserció laboral dels ensenyaments professionals, promogut pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. És la 17a edició d’un informe que ha aconseguit esdevenir una referència permanent en els àmbits de debat sobre la Formació Professional (FP).
Més enllà dels resultats concrets de cadascuna de les edicions -el lector pot descarregar-se la d’enguany mitjançant l’enllaç que trobarà al final de l’article- i dels dubtes tècnics que puguin sorgir de la lectura atenta de l’informe de 2023 -com, per exemple, el criteri que es fa servir per a comptar l’alumnat de l’FP dual- hi ha algunes dades que són gairebé constants de l’Informe. Ho és que l’índex d’atur de les persones de 16 a 24 anys graduades d’FP és de l’11,57%, mentre que el de la resta de població d’aquestes edats arriba al 22,08%. Si les dades concretes varien d’un any a l’altre, la posició de preeminència no ho fa. Tampoc no varia la percepció positiva dels estudiants sobre la vinculació de la feina que han trobat i els estudis cursats: les xifres d’enguany mostren com el 69,54% dels qui han cursat FP de grau mitjà valora que el cicle estudiat té relació amb la feina que fa; en el cas del grau superior, aquest percentatge puja fins al 72,45%.
En línia amb una recuperació gradual de les xifres pre-pandèmia, les dades d’inserció laboral augmenten i tornen a superar les de continuïtat formativa. També en aquesta mateixa línia de recuperació, les dades de continuïtat formativa baixen lleugerament. La percepció del salari ingressat continua millorant des del punt més baix enregistrat el 2013 i s’observa un increment de la contractació indefinida. Finalment, es torna a constatar com els cicles industrials faciliten l’accés a millors condicions de treball amb relació al sector serveis i, d’altra banda, els beneficis que aporta la modalitat dual de l’FP en termes d’inserció laboral.
Hi ha, també, dos factors intangibles que constitueix la principal virtut d’aquest Informe. El primer: el fet de basar-se en les dades de gestió que proporciona l’aplicació QBID -que gestiona tot el cicle de la Formació en Centres de Treball i la part d’aprenentatge en empresa de la modalitat Dual- fa possible que les dades siguin molt ajustades a allò que realment passa en els 6 o 9 mesos posteriors a la graduació. El QBID i, òbviament, la dedicació de tot el professorat que s’ocupa en la consecució de les dades del seu alumnat, ara ja graduat.
El segon intangible: el nombre relativament reduït d’ítems fa possible la reedició anual de l’Informe. Es requereix l’esforç ja comentat del professorat, el manteniment del QBID com a aplicació i la feina de compilació de dades i redacció de l’Informe. Però és un esforç realitzable, com ho demostren fefaentment disset edicions culminades que permeten generar sèries estadístiques per a entendre millor l’evolució de l’FP.
Són dos factors que, mirats amb la perspectiva d’anys, constitueixen el principal valor de l’únic informe sobre els resultats de l’FP que s’ha publicat ininterrompudament a Catalunya des de 2007 i aporta dades d’un valor inqüestionable per a la reflexió, el debat i la presa de decisions relatives a l’FP.
Josep Francí, Francesc Colomé, Xavier Farriols i Oriol Homs
Descarregueu-vos aquí l’Informe complet: