Opina FP Blog,Opinió CF2H Interpretar la prospectiva

Interpretar la prospectiva



Recentment l’Agència FPCAT ha donat a conèixer els treballs de prospectiva amb una sèrie d’informes que tenen per objecte aportar la informació necessària per adequar la planificació de l’oferta formativa a les necessitats del teixit productiu del país. S’ha basat en una metodologia ambiciosa que inclou dades estadístiques, informacions provinents d’estudis i opinions dels principals actors territorials i sectorials del Sistema FP. Enhorabona! És un instrument clau per a la planificació, innovador, que feia falta, i que caldrà anar perfeccionant i actualitzant permanentment per afinar les previsions.
Segons la metodologia, també publicada, els informes de prospectiva s’encadenen en un procés d’avaluació del conjunt del sistema que configuren una concepció global i dinàmica del funcionament del Sistema FP per tal d’assegurar la seva millora constant, amb l’objectiu fonamental d’oferir les oportunitats de professionalització a tota la població al llarg de la seva vida activa i proveir a les empreses de la mà d’obra qualificada que necessiten. A la vista d’aquest primer informe de prospectiva sorgeixen diverses reflexions que explicitem a continuació:

I. El sistema d’informació. Una bona prospectiva requereix un bon sistema d’informació de base que reculli amb rigor tota la informació que genera el propi Sistema de FP. Fins ara es disposava de dades derivades de la gestió administrativa, amb finalitats pressupostàries o de gestió d’expedients i no tant pensades per avaluar o elaborar models de prospectiva. Caldrà, doncs, reorganitzar els processos de recollida de les dades per tal de poder construir escenaris de prospectiva fiables i rigorosos, a més de revisar els criteris de transparència de les dades i generar un consens ampli sobre els conceptes utilitzats.

II. La comunicació a la població. El principal valor de la prospectiva és contribuir a la presa de decisions basades en evidències i models contrastats per part de tots els actors que formen part del sistema. A través dels òrgans de participació de l’Agència FP CAT, els principals actors institucionals i els agents econòmics i socials tenen accés a les dades i als informes de prospectiva. La seva disponibilitat a la pàgina web de l’Agència també és un pas endavant per a l’accés de tota la població, però convindria dedicar més esforços a fer arribar aquesta informació a totes les famílies, joves i població activa per tal que els fos útil per a la presa de decisions sobre la seva carrera professional. Avui es disposa de la informació suficient per conèixer en temps real els fluxos del mercat de treball i del sistema de formació. Posar aquesta informació en mans de la població per a què arribi a tothom amb un format senzill, fàcilment comprensible i adequat a les seves necessitats, significaria un gran pas per a millorar els processos d’orientació i millorar la transparència del mercat de treball.

III. La interpretació de les dades. Les dades son bàsiques, però més important és la interpretació que se’n faci i això depèn dels objectius que es pretenguin i de la comprensió dels mecanismes de funcionament del sistema formatiu i del mercat de treball. La relació formació-treball es basa en una sèrie de relacions altament complexes, en continua variació i que oscil·len entre l’equilibri i la tensió constantment, molt sovint fruit d’interessos corporatius i institucionals que cal saber conciliar. Els profunds canvis que s’estan produint com efecte de les innovacions tecnològiques, els canvis en la globalització de l’economia, els efectes de la crisi climàtica i l’impacte dels canvis demogràfics, marquen l’evolució cap a una societat digital i del coneixement, generen noves necessitats de competències professionals, però també estan impactant en les metodologies i en la forma d’organitzar els aprenentatges necessaris que s’han estendre durant tota la vida laboral de les persones. Avui no es pot seguir formant igual que en el passat els nous professionals del futur.

Amb aquestes reflexions animem als actors del sistema de FP a aprofitar aquesta nova eina de planificació per endegar els canvis necessaris i urgents en l’oferta formativa per tal de respondre a l’interès creixent per part de la població en l’FP i cobrir les necessitats de professionals de les empreses del país.

Oriol Homs, Francesc Colomé, Xavier Farriols i Josep Francí